• wo. jan 22nd, 2025

Sinco en Roelie

Dit is de eerste dag van de rest van je leven!

Cistus incana

  • Home
  • Cistus incana

Stichting Natuurlijk Welzijn publiceerde het volgende bericht geschreven door John Koezen:

Covid-19, er is een kruid tegen gewassen

Uit: Nr.276, nov/dec 2021

Misschien kreeg je het afgelopen jaar het idee dat alleen vaccins een oplossing zijn voor Covid-19. Maar is dat wel zo? Want ook sommige planten kunnen effectief zijn tegen deze ziekte.
Een plant, waarvan we al weten dat deze een antibacteriële en antivirale werking heeft, is Cistus incana.
Cistus incana kom je ook nog onder andere namen tegen, zoals Cystus crispus of Cistus pandalis.

Cistus incana © Ron Vanderhoff

Sinds vorig jaar wordt een extract van deze plant onderzocht op zijn doeltreffendheid. Dat gebeurde met medewerking van het Fraunhofer-instituut te Leipzig.
Het Cistuspreparaat ‘Cystus 052’ bleek sensationele resultaten te behalen. De effectiviteit, in de juiste dosering, benadert de 100%. Het lijkt er zelfs op dat de doeltreffendheid de werking van vaccins overtreft. En dan zonder bijwerkingen.

Getest op doeltreffendheid

Cistus incana is inheems in het gehele Middellandse Zeegebied, met uitzondering van het Iberisch schiereiland. Het is al eeuwen bekend dat deze plant een fenomenale werking vertoont tegen bacteriën en virussen in het algemeen.
De plant is nu dus ook getest op zijn doeltreffendheid tegen SARS-CoV-2.
Uit een studie van prof. Stephan Ludwig van de universiteit van Münster is gebleken dat het preparaat een 100-maal sterker effect heeft (1) dan neuraminidaseremmers (2) zoals Tamiflu, die de vermenigvuldiging van het virus afremmen.
Van alle inhoudsstoffen die Cistus incana bevat, zijn polyfenolen en flavonoïden de belangrijkste, als het gaat om de antibacteriële en anti-virale werking.
Al in 2005 konden virologen van de uni-versiteiten van Tübingen en Münster en van het Helmholtz-centrum in München deze doeltreffendheid tegen virussen bevestigen, meldt het Haller Kreisblatt (3).

100 procent effectief

Al in 2011 heeft een gezamenlijke studie (4) van de Universiteit van Münster, het Friedrich-Löffler-Instituut in Tübingen en de Charité in Berlijn aangetoond dat Cystus 052 een ‘efficiënt antiviraal potenteel’ heeft en doeltreffend is tegen adeno-, rhino- en coronavirussen. Dat was natuurlijk een interessante uitkomst en vandaar dat vorig jaar, na de uitbraak van het coronavirus, men al snel ging onderzoeken of het effect op dit nieuwe virus vergelijkbaar was.
Tijdens het onderzoek naar de effectiviteit werd sowieso een remming van de virale replicatie aangetoond, zonder bijwerkingen.
Met de juiste dosering van de werkzame stof zou de vermenigvuldiging voor 100% kunnen worden gestopt, aldus het rapport. ‘Tot nu toe is het onduidelijk op welk mechanisme dit effect precies gebaseerd is’, zegt prof. Jens-Martin Träder van hetUniversitair Ziekenhuis Schleswig-Holstein. Wel gaat men er intussen van uit dat het extract remmend werkt op het vermogen van het virus om zich aan cellen te hechten; het verstoort als het ware het hechtings-vermogen van de uitsteeksels.

Ziekteduur enorm verkort

In een praktijkonderzoek met 125 deelnemers werd geen enkele deelnemer ziek, ondanks het feit dat sommigen van de proefpersonen een huishouden deelden met Covid-19 patiënten. ‘De effectiviteit van het extract Cystus 052 is vergelijkbaar sterk voor virale en bacteriële pathogenen. Terwijl een virale infectie in de bovenste luchtwegen meestal na tien dagen vanzelf overgaat, gebeurt dit bij het extract Cystus 052 al vanaf de derde dag en is het na vijf tot zes dagen al volledig verdwenen’, meldt prof. Ludwig op Naturheilbund.de (5).

Vaccinatiealternatieven

Naast dit onderzoek is er in april 2020 een rapport uitgekomen van een inventarisatie van beschikbare en effectieve fytotherapeutische middelen tegen coronavirussen. Dit rapport, opgesteld door een aantal Italiaanse onderzoekers, is gebaseerd op literatuuronderzoek.
Van meerdere kruiden werd in vitro bewijs gevonden, en ook veel casuïstiek. Een verslag verscheen in het blad Phytotherapy Research van juli 2020. Naast een aantal Chinese kruidenmengsels uit de TCM, vinden we in deze lijst een aantal bekende antivirale kruiden, zoals astragalis, echinacea (rode zonnehoed), sambucus (vlier), Pelargonium sidoides (geranium) en de hierboven al genoemde Cistus incanus.
Onlangs is een aantal van 13 plantinhoudsstoffen geïdentificeerd, waarvan in ieder geval in het laboratorium is vastgesteld dat ze een remmende werking hebben op het Sars-Covidvirus. Van een aantal stoffen, zoals kaempferol en quercitine, was dit al langer bekend. Hier zou meer onderzoek naar kunnen komen, maar aangezien hieraan geen gunstig verdienmodel gekoppeld is, blijft dit afhankelijk van een enkele onderzoeker die gespecialiseerd is in onderzoek naar plantinhoudsstoffen.

Als laatste zien we nog een onderzoek van het Helmholtz Zentrum in München. Dit betreft een onderzoek naar de remmende werking van Cistus incana, in relatie tot de aanhechting van het HIV- en Ebola-virus. Uit dit onderzoek bleek dat de aanhechting geblokkeerd werd.

(1) https://www.naturheilbund.de/wp-content/uploads/2020/02/2020-2-28-Viren-Corona-Co-v-HBoss-Langversion.pdf (link werkt niet)
(2) https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/neuraminidaseremmers
(3) https://www.haller-kreisblatt.de/lokal/borgholzhausen/22931994_Durchbruch-fuer-Dr.-Pandalis-Diese-Pflanze-wirkt-gegen-Covid-19.html
(4) https://www.haller-kreisblatt.de/lokal/borgholzhausen/22776040_Pandemie-Hilfe-aus-Borgholzhausen-Diese-Pflanze-soll-Corona-bekaempfen.html
(5) https://www.naturheilbund.de/wp-content/uploads/2020/02/2020-2-28-Viren-CoronaCo-v-HBoss-Langversion.pdf

Zie ook voor korte uitleg van het effect van Cistus op de aanhechting van virussen:
https://www.youtube.com/watch?v=wor13SRBvFE

John Koezen